Someone steps forward to scoop a short dink, and the other side shouts “kitchen!” A serve kisses the front line, and half the court calls it in because “line balls are good.” Both arguments come from the same zone, and both have clear answers in the rulebook once you know which action the kitchen actually restricts.

Quick answer: The kitchen, officially the non-volley zone, is the 7-foot by 20-foot area next to the net on each side. You may stand in it, walk through it, or step into it at any time except during the act of volleying, which includes the momentum that follows a volley. The fault is volleying (hitting the ball out of the air) while you or anything touching you contacts the zone, including its line. A serve landing in the kitchen or on the kitchen line is a fault; any later shot may land there.

What is the kitchen in pickleball?

“Kitchen” is the nickname. The rulebook only ever calls it the non-volley zone, and the name tells you what it does: it is the part of the court where players may not volley the ball (Section 2, Definitions). It exists so nobody can stand on top of the net and smash every ball out of the air.

There are two kitchens on every court, one on each side of the net. Each is bounded by the net, the two sidelines, and the kitchen line, the line that runs parallel to the net and marks the front of each service court.

How wide is the kitchen in pickleball, and how long is it?

Each kitchen is 7 feet deep and 20 feet wide (Rule 3.A.4.c). The 7 feet run from the net back to the kitchen line; the 20 feet run along the net from sideline to sideline, the full width of the court. So “how long is the kitchen” is usually a question about the 7 feet of depth, and “how wide” is the 20 feet.

A few related numbers, all from Section 3:

  • The full court is 20 feet wide and 44 feet long, for singles and doubles alike (Rule 3.A.1).
  • With 22 feet on each side of the net and 7 of them taken by the kitchen, each service court runs 15 feet from the kitchen line to the baseline.
  • Court measurements are made to the outside edge of the lines (Rule 3.A.2), and lines should be 2 inches wide (Rule 3.A.4.e). In practice, the kitchen line sits inside the 7 feet, not beyond it.

Is the kitchen line part of the kitchen?

Yes. “All lines that bound the non-volley zone are part of the zone” (Rule 3.A.4.c). That covers the kitchen line itself and the stretch of each sideline next to the kitchen.

This matters in two directions. When you are volleying, a toe on the kitchen line is the same as a toe in the kitchen. And when you are serving, a ball on the kitchen line is a ball in the kitchen, which is covered below.

The same rule also says the zone is two-dimensional and does not extend above the playing surface. Your paddle may reach out over the kitchen to volley a ball, as long as nothing touching you is touching the ground inside it.

Are you allowed to step in the kitchen?

Yes. The rulebook says a player, or anything in contact with the player, “may contact the non-volley zone at any time except during the act of volleying a ball” (Rule 11.A). There is no rule against standing in the kitchen, walking through it between rallies, or stepping into it during a rally.

Can you step in the kitchen before the ball bounces?

Yes. Stepping in before the bounce is legal. What you may not do is then hit that ball out of the air while you are still touching the zone. If you find yourself in the kitchen with a ball on the way, you have two legal options:

  1. Let it bounce and play it from where you are standing.
  2. Get out first, then volley. After touching the zone, both feet must be on the ground completely outside it before you volley (Rule 11.A.3). One foot back over the line is not enough, and neither is jumping out and hitting the ball before you land.

Can you play in the kitchen in pickleball?

Yes, as long as the ball bounces first. Dinks that land short, drop shots, and balls that die in the kitchen are all meant to be played from inside it. Standing there all rally is legal, though usually poor positioning: any ball hit at your feet cannot be volleyed until you step back out.

What counts as a volley?

A volley is any strike of the ball before it bounces (Section 2, Definitions). It does not have to be hard or high. A soft block out of the air is a volley; a full swing at a ball that has bounced is not.

The rulebook also defines the act of volleying, and this is where most kitchen faults live. It begins when you hit the ball out of the air and ends when your movement from the follow-through stops (Section 2, Definitions). Your momentum from the volley ends when you regain balance and control of your motion or stop moving toward the non-volley zone. Until then, you are still volleying for kitchen purposes, even though the ball is long gone.

Can you step into the kitchen after you volley?

Only once your momentum has stopped. If the momentum from a volley makes you contact the kitchen, or anything in contact with it, that is a fault against you, “even after the ball becomes dead” (Rule 11.A.2). Faults normally only happen while the ball is live; kitchen momentum is the stated exception (Rule 9.B.1).

So a clean put-away that wins the rally can still be a fault if you stumble onto the line a moment later. There is no set waiting time in the rule. Once you are balanced and no longer moving toward the zone, the kitchen is ordinary court again and you may step in freely.

Can you fall into the kitchen in pickleball?

It depends on why you are falling.

  • Not volleying: if you lunge for a ball that has already bounced and fall into the kitchen, it is not a kitchen fault. You may touch the zone any time except while volleying (Rule 11.A).
  • After a volley: if you volley and then fall or stumble into the kitchen because of that swing, it is a momentum fault (Rule 11.A.2), whether or not the ball is still in play.

Falling forward has another risk. Touching the net or net posts with your body, paddle, or clothing while the ball is live is a separate fault (Rule 13.G.1).

What if your paddle, clothing, or partner touches the kitchen?

Rule 11.A.1 covers the volleying player “or anything that has contact with the volleying player (including the player’s partner).” While you are volleying:

  • Your paddle touching the kitchen or its line is a fault, the same as a foot.
  • Your clothing, or anything else you are wearing, touching the zone while still on you is a fault.
  • Your partner counts if they are in contact with you. If your partner is standing in the kitchen and you grab their shoulder for balance as you volley, that is a fault against you. Momentum works the same way: if your volley carries you into a partner who is touching the kitchen, it is a fault (Rule 11.A.2).

Something that falls off you is a narrower case. Normally an item you drop on your own side does not stop play, but the rulebook carves out an item that lands in the kitchen as a result of your volley and points to Rule 11.A.1 (Rule 10.J). That is why a hat that flies off into the kitchen on a put-away is generally called a fault.

Can a serve land in the kitchen?

No. The served ball “must clear the opponent’s non-volley zone” and land in the correct service court (Rule 7.E). A serve that lands in the kitchen is a fault against the server (Rule 7.E.2). A serve that clips the net and then lands in the correct service court, past the kitchen, is still in play.

Is the kitchen line in or out on a serve?

Out. Rule 8.C names it directly: a served ball that does not land in the correct service court, “including one that lands on the non-volley zone line, is ‘out.’” The kitchen line belongs to the kitchen (Rule 3.A.4.c), not to the service court.

That is the exception people forget. A serve landing on the baseline, the sideline, or the centerline of the correct service court is in, because the service court includes those lines (Rule 3.A.4.f). The kitchen line is the only boundary of the service court that does not count for the server.

Can the ball land in the kitchen during a rally?

Yes. Once the serve is in, any ball that lands on the opponent’s end of the court is in (Rule 8.B), and the kitchen is part of the court. That includes:

  • The return of serve. It may land in the kitchen or on the kitchen line. It must still bounce before the serving team hits it, which the two-bounce rule guide walks through shot by shot.
  • Dinks and drops, which are aimed at the kitchen on purpose.
  • Any ball on the kitchen line after the serve.

What about the Erne?

An Erne is a volley hit from outside the sideline, beside the kitchen, and it is legal because the player never touches the zone or its lines (Rule 11.A); what an Erne is in pickleball covers the footwork and when it works.

Who calls a kitchen fault?

Unlike most faults, a kitchen fault may be called on your opponent in non-officiated play (Rule 9.B.3). Players are also expected to call faults on themselves and their partner (Rule 9.B.2). If the two teams disagree about a kitchen fault call, the rally is replayed (Rule 9.B.3.b). The call must come before the next serve (Rule 9.B.3.a).

Your next step

Next session, after every volley you hit near the line, check where your feet end up once you are balanced. If you notice yourself drifting forward on hard volleys, add a small step back as part of the finish. It turns a fault nobody called into a habit you no longer need to worry about.

For the rest of the rulebook in plain English, the pickleball rules guide covers serving and faults, how to keep score in pickleball covers scoring, and the pickleball rules people get wrong covers the other calls rec players argue over. To see whether the rules have stuck under game conditions, try the free Pickleball IQ test .