Every rec court has a moment where the server calls “four, two, one,” someone on the other side says “wait, I thought it was two-four,” and the next minute goes to reconstructing the last three rallies. Pickleball scoring is not hard, but it has a few rules that are not obvious if you come from tennis or from any sport where every rally counts.
Quick answer: In standard pickleball, only the serving team scores, and only when it wins the rally (Rule 4.A). In doubles, call three numbers before each serve: your team’s score, the other team’s score, and whether you are server 1 or 2. Each game starts at 0-0-2 because the first team gets only one server. Games usually go to 11, win by 2. Singles uses two numbers and one server.
What are the scoring rules for pickleball?
Standard pickleball uses side-out scoring. Four rules cover almost everything:
- Only the serving side scores. A point is scored by serving the ball and winning the rally (Rule 4.A). If the receiving side wins, nobody scores; the serve moves on.
- The server keeps serving until their side loses a rally. After each point won, the server switches to the other serving area and serves again (Rules 5.A.2 and 5.B.5).
- Games are usually to 11, win by 2. The rulebook describes this as typical (Section 1). Tournaments may also play single games to 15 or 21 (Rule 15.C.1), and every tournament scoring option is win by 2, except that team play may use win by 1 (Rule 15.C).
- The score is called out loud before every serve: three numbers in doubles, two in singles (Rule 6.B).
Doubles adds the server number and the 0-0-2 start, which is where most confusion comes from.
How does doubles scoring work?
What do the three numbers mean?
The score is called as three numbers: the serving team’s score, the receiving team’s score, then the server number (Rule 6.B.2). “Four, two, one” means the serving team has 4, the receiving team has 2, and this is the first server of the turn.
The server number is not a fixed label for a player. After each side out, whoever is standing on the right side for their team’s score becomes server 1 for that turn, and their partner is server 2 (Rule 5.B.2). Next turn it may be the other way round.
Server 1 and server 2
In each turn, both partners serve before the other team gets the ball (Rule 5.B):
- Server 1 serves until the team loses a rally. Then the serve passes to the partner (Rule 5.B.5).
- Server 2 serves until the team loses a rally. Then it is a side out, and the other team serves (Rule 5.B.6).
Why does the game start at 0-0-2?
At the start of each game, the first serving team gets only one server before a side out (Rule 5.B). The rulebook handles this by designating that team’s starting server as a second server for the first turn (Rule 5.B.2). So the opening call is “zero, zero, two” (Rule 6.B.2), and the first lost rally sends the serve straight across the net. It stops the team that serves first from getting two servers before the other team has served at all.
Where does the server stand?
Positions follow the team’s score, but they are anchored to the starting server, the player who served first for that team in the game (Rule 5.B.3):
- When your team’s score is zero or even, your starting server should be on the right, and their partner on the left.
- When your team’s score is odd, your starting server should be on the left, and their partner on the right.
This applies whether you are serving or receiving. Partners on the serving team switch sides only after winning a point on their own serve; the receiving team does not switch.
Note what this rule does not say. It does not say the server always serves from the right on an even score; that is the singles rule. In doubles, server 2 serves from their own correct position when the serve passes, and that can be the left side with an even score. The worked example below shows it happening.
How to count score in pickleball: a worked example
Maya and Jordan play Luis and Priya. Maya and Luis are their teams’ starting servers. Scores in the call column are always serving team first.
| Rally | Score called | Server and side | Result | What happens next |
|---|---|---|---|---|
| 1 | 0-0-2 | Maya, right | Maya and Jordan win | They score: 1-0. Maya and Jordan switch sides |
| 2 | 1-0-2 | Maya, left | Maya and Jordan win | 2-0. They switch back |
| 3 | 2-0-2 | Maya, right | Luis and Priya win | Side out (Maya was the only server this turn) |
| 4 | 0-2-1 | Luis, right | Luis and Priya win | 1-2. Luis and Priya switch sides |
| 5 | 1-2-1 | Luis, left | Maya and Jordan win | No point. Serve passes to Priya |
| 6 | 1-2-2 | Priya, right | Luis and Priya win | 2-2. They switch sides |
| 7 | 2-2-2 | Priya, left | Maya and Jordan win | No point. Side out |
| 8 | 2-2-1 | Maya, right | Luis and Priya win | No point. Serve passes to Jordan |
| 9 | 2-2-2 | Jordan, left | … | … |
Three things to notice:
- The call flips perspective at every side out. At rally 3 Maya calls “2-0.” At rally 4 Luis calls “0-2.” The serving team’s score always comes first.
- The receiving team never scores. Maya and Jordan won rallies 5 and 7. The first only passed the serve to Priya, the second gave them a side out, and neither changed their score.
- Even scores do not always mean the right side. At rally 7, Priya serves from the left at 2-2, and at rally 9 Jordan does the same. Both are correct, because each team’s starting server (Luis, then Maya) is on the right at an even score, and the second server is on the left.
How does singles scoring work?
Singles is simpler. Only the server scores (Rule 4.A), and the score is two numbers: the server’s score, then the receiver’s (Rule 6.B.1). Each game starts at “zero, zero.”
There is no server 2. When the server loses a rally, it is a side out (Rule 5.A.3).
Position follows the server’s own score: from the right serving area when it is zero or even, from the left when it is odd, served diagonally to the matching court (Rule 5.A.1). So in singles you can always check the server’s position from the score alone.
How to call the score
The rulebook is specific about the call itself:
- The server normally calls it (Rule 6.B), and only once the server and receiver are in position and everyone is ready.
- Call the whole score before serving. Serving while the score is still being called is a fault on the server (Rule 6.C.1).
- Serve within 10 seconds of finishing the call (Rule 6.D).
- Anyone may ask for the score before the serve, and the opponent must answer (Rule 6.E.1). Before the serve, a player may also ask who the correct server or receiver is (Rule 5.C).
If the wrong score is called, a player may stop play to correct it, but only before the return of serve is hit. The rally is then replayed with the correct score (Rule 6.F.1). Stopping play to challenge a score that was actually correct is a fault on the player who stopped it (Rule 6.F.2), and so is stopping play after the return of serve (Rule 6.F.3). If nobody notices until the rally is over, the result stands and the score is fixed before the next serve (Rule 6.F.4).
Common scoring confusion
- “We won the rally, so we get a point.” Only if you served it. Winning while receiving moves the serve along, to the other team’s second server or to you as a side out, and nobody scores.
- “The server number belongs to a player.” It belongs to the order within the turn. Whoever starts the turn from the right is server 1.
- “After a side out we start at server 2.” Only at the very start of the game. Every other turn begins at server 1.
- “Even score, so serve from the right.” True in singles. In doubles, check where your starting server should be instead.
- “We should switch sides after every rally.” Partners switch only when their own serve wins a point.
- “The server or receiver was out of position, so the point does not count.” If the rally is completed, the result stands (Rule 5.C.2). Fix the positions before the next serve.
What does the 2026 rulebook say about rally scoring?
Rally scoring is in the 2026 USA Pickleball rulebook as a provisional rule, an approved option rather than the standard (Rule 14.A, and Section 1 describes it as “provisionally approved”). Under it:
- Every rally scores. The team that wins the rally gets the point, serving or not (Rule 14.A.2).
- The score is two numbers, server’s score then receiver’s, even in doubles (Rule 14.A.3).
- Doubles has one server per turn. When the serving team loses a rally, it is a side out straight away (Rule 14.A.5). After each side out, the player correctly positioned on the right for the team’s score serves (Rule 14.A.4).
- Every other standard rule still applies (Rule 14.A.1).
For tournaments, Rule 15.C.2 (also marked provisional) lets the tournament director choose rally scoring, in games to 11, 15, or 21, as a single game, best of 3, or best of 5. Three exceptions are listed: double-elimination doubles events, all 2026 USA Pickleball Golden Ticket events, and the 2026 USA Pickleball National Championship events. Team play may use either standard or rally scoring (Rule 15.B.7).
That is all the rulebook says. It does not say how widely rally scoring is used, so ask before your first game in a new league or tournament which system you are playing. Standard side-out scoring is still the default the rulebook is written around.
Your next step
In your next doubles game, call the score out loud before every serve, even when you are receiving and it is not your call. Say it under your breath if you need to. If you also note where your starting server should be, you will catch out-of-position mistakes before the serve, which is the only time they are easy to fix.
For the rest of the rules, the pickleball rules guide covers serving and faults, the pickleball kitchen rules answer every non-volley zone question, and the two-bounce rule guide explains the opening of each rally. If your team switches sides in unusual ways, stacking explains why that is legal. Then try the free Pickleball IQ test to check how the rules hold up when a point is on the line.